De Citadel en Jerash

We vertrokken vroeg vandaag richting de Moskee van Koning Hoessein. Deze moskee is de één na grootste van de stad en er kunnen 7000 gelovigen tegelijk bidden.

Van buiten is het een mooi gebouw. Maar eenmaal binnen is het eigenlijk niet meer dan dan een enorme koepel voorzien van tapijt. De bedoeling is dan ook om onafgeleid te kunnen bidden.

Uit eerbied voor de gebruiken worden de vrouwen verplicht een zwarte hoofdbedekking te dragen als ze de moskee betreden. Ook Annemarie moest eraan geloven. Verder moesten de schoenen van alle bezoekers uit. Eenmaal in de moskee mocht wel volop gefotografeerd en gefilmd worden.

De Citadel
Na de moskee vervolgden we onze tour door de stad richting de Citadel van Amman.

Onderweg valt het op dat veel huizen hier niet afgebouwd zijn. Dit blijkt een bijzondere reden te hebben. Ouders laten een huis bouwen met de mogelijkheid hier later nog een verdieping op te zetten als hun kinderen gaan trouwen, omdat ouders en kinderen vaak in hetzelfde huis blijven wonen.

Die uitbreiding kan dan soms meerdere jaren in beslag nemen omdat er veel geld voor nodig is.

Het verkeer is soms erg chaotisch. En soms zie je dingen die je in Nederland waarschijnlijk nooit zult zien, zoals dit niet al te subtiel overbeladen busje.

De Citadel in Amman is een centraal gelegen punt op een berg (jebel) waar in de Romeinse tijd een tempel van Hercules stond. In latere tijden zijn er diverse andere bouwwerken neergezet, zoals moskees en kerken, afhankelijk van wie de stad op dat moment bestuurde.

Van hieruit hadden we een prachtig uitzicht over de stad.

Jerash
Ten noorden van de stad Amman ligt Jerash, onze volgende stop. Hier zijn ruïnes van een antieke stad uit de Romeinse tijd te vinden, die toen de “stad van 1000 pilaren” werd genoemd. Er zijn er nog 300 van over. Genoeg om een indruk te geven van de grootsheid die deze stad moet hebben gehad.

Het hele complex was enorm, de grootste Romeinse overblijfselen buiten Rome die we ooit hebben gezien.

Compleet met triomfbogen, een hippodrome en een vrijwel volledig bewaard amphitheater, waar zelfs heden ten dage nog voorstellingen worden gehouden.

Wat ons bezoek aan Jerash nog specialer maakte, was dat we na een zeldzame korte regenbui een prachtige regenboog boven de ruïnes zagen!

2 Reacties

  • Door MrAaaarggh, 05/11/2011 @ 22:38

    Mooi 🙂
    Jerash hadden wij niet gezien, ook indrukwekkend..

    Morgen richting het zuiden?

    Groet

  • Door Herma, 07/11/2011 @ 00:13

    Mooie foto’s Jer. Jammer van het weer ziet er niet echt uit als een droog land. Bij die boedien zie ik alleen vuilnis, zal niet de bedoeling zijn. Hier gaat het prima. Vandaag naar het fotomuseum Rotterdam geweest ook leuk. Groetjes mams.

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie